2011-09-28 23:26:56, szerda
|
|
|
Szüreti szarvaspörkölt szőlővel
Hozzávalók
- 1 kg szarvas comb
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 2 dkg zsír
- 1 kis csokor kakukkfű
- 3 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- 40 dkg gomba
- 2 dl vörösbor
- 1 nagy fürt kékszőlő
- só
- bors
Elkészítése
1.- A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
2.- A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
3.- Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
4 - .Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
5 - .Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
6.- Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
7.- Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
8.- Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.
...... .....
Második változat
Hozzávalók (10 főre):
- bor (vörös) 4 dl
- bors
- borókabogyó 5 dkg
- burgonya 1,5 kg
- fokhagyma 3 gerezd
- hagyma 20 dkg
- kakukkfű 1 csomag
- majoranna
- petrezselyem fél csomag
- pirospaprika 2 evőkanál
- répa (sárga) 20 dkg
- sertészsír 5 dkg
- szalonna (füstölt) 20 dkg
- szarvascomb 2 kg
- szőlő 20 dkg
- só
Elkészítése
A szarvascombból klasszikus pörköltet készítünk. Minél nagyobb mennyiséget készítünk, a pörkölt annál finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek.
Az apróra vágott szalonnát pirítjuk, amikor félig lepirult beletesszük a szintén apróra vágott hagymát, később kerül bele a fokhagyma és a kakukkfű, majd a borókabogyó. Az az igazi, amikor a kakukkfű belepirul már az eljén a pörköltbe.
Beletesszük a kockára vágott húst, a babérlevelt, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy egy kicsit ,,megkapja", utána öntjük csak fel alaplével. Főzzük meg alaposan.
Amíg a hús párolódik, összevágjuk a sárgarépát, csak akkor szabad hozzáadni a vörösbort a húshoz, amikor az már vajpuha. Legvégén a szőlőszemeket.
Azonnal tálaljuk, köretként a majorannás burgonyával, ami nem más, mint héjában főtt burgonya felkarikázva, hozzáadva a kockaszalonna, sertészsíron lepirítva, majorannával fűszerezve.
...... ........... .......
Harmadik változat
Hozzávalók
- 1 kg szarvascomb
2-3 fej vöröshagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- só
- 1 ek. pirospaprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg disznózsír
- 1-2 dl vörösbor
- 1 db babérlevél
- chilipaprika
Elkészítése
A zsírban a felkockázott szalonnát beleteszem kiolvadni, majd az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paprikákat a köménymaggal megfonnyasztom rajta. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst és addig pirítom, amíg szépen kifehéredik. Ekkor rászórom a fűszerpaprikát, beledobom a negyedelt paradicsomot, jól összekeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a babérlevelet, fokhagymát és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a bort. Ha szükséges, öntök még rá annyi vizet, hogy szűken ellepje. Majd addig főzöm, amíg a hús puha nem lesz. Vörösborral kísérve
...... ........... ..............
Negyedik változat
Bográcsos szarvaspörkölt
Hozzávalók:
- 60 dkg szarvasoldalas
- 60 dkg comb
- 10 dkg zsír
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész bors
- majoránna
- 3 nagy vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl vörös bor
Elkészítés:
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.
A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: alkoholtartalmát, csontszilánkokat, szarvasoldalas, szarvaspörkölt, megfonnyasztom, fűszerpaprikát, szarvascombból, kockaszalonna, szőlőszemeket, disznózsírral, összeaprítjuk, pirospaprikát, gáztűzhelyen, babérlevelet, készíthetjük, sertészsíron, pirospaprika, rotyogtatjuk, vöröshagymát, chilipaprika, borókabogyót, letisztítjuk, felkockázott, majoránnával, egyenletesen, petrezselyem, felkarikázva, majorannával, köménymaggal, paradicsomot, kiválogatjuk, zöldpaprikát, összekeverem, megpucoljuk, vöröshagyma, vörösborral, húst kockára, vöröshagymát nagyon, hagymát üvegesre, kevés vízzel, szarvascombból klasszikus, pörkölt annál, apróra vágott, szintén apróra, kakukkfű belepirul, kockára vágott, kicsit „, majorannás burgonyával, felkockázott szalonnát, feldarabolt paprikákat, köménymaggal megfonnyasztom, nagyobb darabokra,
|
|