Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve
  2011-09-28 23:26:56, szerda
 
  Szüreti szarvaspörkölt szőlővel

Hozzávalók
- 1 kg szarvas comb
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 2 dkg zsír
- 1 kis csokor kakukkfű
- 3 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- 40 dkg gomba
- 2 dl vörösbor
- 1 nagy fürt kékszőlő
- só
- bors

Elkészítése
1.- A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
2.- A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
3.- Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
4 - .Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
5 - .Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
6.- Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
7.- Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
8.- Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.

...... .....




Második változat
Hozzávalók (10 főre):
- bor (vörös) 4 dl
- bors
- borókabogyó 5 dkg
- burgonya 1,5 kg
- fokhagyma 3 gerezd
- hagyma 20 dkg
- kakukkfű 1 csomag
- majoranna
- petrezselyem fél csomag
- pirospaprika 2 evőkanál
- répa (sárga) 20 dkg
- sertészsír 5 dkg
- szalonna (füstölt) 20 dkg
- szarvascomb 2 kg
- szőlő 20 dkg
- só

Elkészítése
A szarvascombból klasszikus pörköltet készítünk. Minél nagyobb mennyiséget készítünk, a pörkölt annál finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek.
Az apróra vágott szalonnát pirítjuk, amikor félig lepirult beletesszük a szintén apróra vágott hagymát, később kerül bele a fokhagyma és a kakukkfű, majd a borókabogyó. Az az igazi, amikor a kakukkfű belepirul már az eljén a pörköltbe.
Beletesszük a kockára vágott húst, a babérlevelt, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy egy kicsit ,,megkapja", utána öntjük csak fel alaplével. Főzzük meg alaposan.
Amíg a hús párolódik, összevágjuk a sárgarépát, csak akkor szabad hozzáadni a vörösbort a húshoz, amikor az már vajpuha. Legvégén a szőlőszemeket.
Azonnal tálaljuk, köretként a majorannás burgonyával, ami nem más, mint héjában főtt burgonya felkarikázva, hozzáadva a kockaszalonna, sertészsíron lepirítva, majorannával fűszerezve.

...... ........... .......




Harmadik változat
Hozzávalók
- 1 kg szarvascomb
2-3 fej vöröshagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- só
- 1 ek. pirospaprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg disznózsír
- 1-2 dl vörösbor
- 1 db babérlevél
- chilipaprika

Elkészítése
A zsírban a felkockázott szalonnát beleteszem kiolvadni, majd az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paprikákat a köménymaggal megfonnyasztom rajta. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst és addig pirítom, amíg szépen kifehéredik. Ekkor rászórom a fűszerpaprikát, beledobom a negyedelt paradicsomot, jól összekeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a babérlevelet, fokhagymát és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a bort. Ha szükséges, öntök még rá annyi vizet, hogy szűken ellepje. Majd addig főzöm, amíg a hús puha nem lesz. Vörösborral kísérve
...... ........... ..............




Negyedik változat
Bográcsos szarvaspörkölt
Hozzávalók:
- 60 dkg szarvasoldalas
- 60 dkg comb
- 10 dkg zsír
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész bors
- majoránna
- 3 nagy vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl vörös bor
Elkészítés:
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.
A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: alkoholtartalmát, csontszilánkokat, szarvasoldalas, szarvaspörkölt, megfonnyasztom, fűszerpaprikát, szarvascombból, kockaszalonna, szőlőszemeket, disznózsírral, összeaprítjuk, pirospaprikát, gáztűzhelyen, babérlevelet, készíthetjük, sertészsíron, pirospaprika, rotyogtatjuk, vöröshagymát, chilipaprika, borókabogyót, letisztítjuk, felkockázott, majoránnával, egyenletesen, petrezselyem, felkarikázva, majorannával, köménymaggal, paradicsomot, kiválogatjuk, zöldpaprikát, összekeverem, megpucoljuk, vöröshagyma, vörösborral, húst kockára, vöröshagymát nagyon, hagymát üvegesre, kevés vízzel, szarvascombból klasszikus, pörkölt annál, apróra vágott, szintén apróra, kakukkfű belepirul, kockára vágott, kicsit „, majorannás burgonyával, felkockázott szalonnát, feldarabolt paprikákat, köménymaggal megfonnyasztom, nagyobb darabokra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden szülő a lényével nevel.  Paul David Tripp Április 23  Paul David Tripp Április 24  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Életművészet  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Naplemente  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A keserű igazság  A keserű igazság  Viharban csak az a fa marad ál...  Beney Zsuzsa - Sirató  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Egyszerűen  képre írva  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Április 22. a Föld napja,  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Gaál Viktor gondolata  Különös!  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Környezetvédelem  Az udvariasság alapja: önismer...  Volt egy...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Az idő elsodorja létezésünk  Esti kép  Paul David Tripp Április 23  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Egyszerűen  Pillangó  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Környezetvédelem 
Bejegyzés Címkék
húst kockára, vöröshagymát nagyon, hagymát üvegesre, kevés vízzel, szarvascombból klasszikus, pörkölt annál, apróra vágott, szintén apróra, kakukkfű belepirul, kockára vágott, kicsit &#8222, majorannás burgonyával, felkockázott szalonnát, feldarabolt paprikákat, köménymaggal megfonnyasztom, nagyobb darabokra, negyedelt paradicsomot, húst letisztítjuk, csontos részt, színhúst vékony, csontszilánkokat kiválogatjuk, bográcsot kikenjük, alján egyenletesen, szálasra vágott, kevés vizet, bográcsot rázogatjuk, csontos rész, bogrács falánál, hagymát nyersen, alkoholtartalmát, csontszilánkokat, szarvasoldalas, szarvaspörkölt, megfonnyasztom, fűszerpaprikát, szarvascombból, kockaszalonna, szőlőszemeket, disznózsírral, összeaprítjuk, pirospaprikát, gáztűzhelyen, babérlevelet, készíthetjük, sertészsíron, pirospaprika, rotyogtatjuk, vöröshagymát, chilipaprika, borókabogyót, letisztítjuk, felkockázott, majoránnával, egyenletesen, petrezselyem, felkarikázva, majorannával, köménymaggal, paradicsomot, kiválogatjuk, zöldpaprikát, összekeverem, megpucoljuk, vöröshagyma, vörösborral, burgonyával, átforgatjuk, elkészítése, borókabogyó, szarvascomb, fűszerezzük, babérlevelt, összevágjuk, beleszórjuk, hozzáöntjük, szarvashúst, kifehéredik, beletesszük, fűszerezést, kakukkfüvet, mennyiséget, zöldpaprika, feldarabolt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7565
  • e Hét: 42551
  • e Hónap: 75705
  • e Év: 309452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.